• Rising Star Türkiye

    Rising Star İzle - Yükselen Yıldız - Son Bölüm Tek Parça

  • TV Kanalları

    Ücretsiz Online Televizyon Kanallarını Takılmadan İzlemek İsterseniz Buyrun

  • Günlük Gazeteler

    Yerli ve yabancı tüm gazeteleri ücretsiz oku Gazete oku son dakika haberler. bedava günlük gazete oku Türkiyenin en güncel gazete sitesi

  • Ekonomik Gelişmeler

    Altın, Döviz, Borsa, Kredi, Forex ve Vob piyasaları ile ilgili aradığınız herşey canlı veriler ile Ayrıntılı piyasa analizi ve piyasalarda son durum için hemen tıklayın!

  • Ariyordum

    Aradığınız herşey burada, yemek tarifleri, akvaryum dünyası, komedi, iş ilanları, android ve iphone uygulamaları canlı radyo tv izleme ve daha fazlası

EDP - EDC ve EDT parfüm arasındaki fark nedir?



Yeni bir post ile hepinizi selamlıyorum sevgili takipçilerim :)
Bugün sizlere EDP parfüm ve EDT parfüm arasındaki farklardan bahsedeceğim. Hepimizin yıllardır her güzel gelen kokuya parfüm dememizin aslında ne kadar yanlış olduğundan da bahsedeceğim :) EDP parfüm ve EDT parfüm arasındaki ince farkı iyi öğrenelim,güzel güzel renkli ambalajlara kanıp da şişelerin en altında yazan minik koku % lerini göz ardı etmeyelim,kandırılmayalım diye uğraşıyorum,savaşım hep bu :)

Öncelikle "parfüm" kelimesinin gerçek anlamına açıklayarak başlamak istiyorum. Yıllardır büyük kitlelerce parfüm kelimesini
gerçek anlamının dışında da çok sık kullandığımız için bu alışkanlıktan vazgeçemeyiz tabi ki ama en azından doğrusunu bilelim :) Efendim şöyle ki "parfüm" aslında bir koku türüdür ve asıl esansın %80 olduğu ürünler parfüm olarak nitelendirilir. Bu da demek oluyor ki çoğu firmalarda gerçek parfüm bulunmuyor, bulunanlarsa çok az miktardaki ambalajlarda çok yüksek fiyatlara satılıyor. Ve tam da bu nedenle piyasada EDP ve EDT türünde ürünler satılıyor.

Şimdi bakalım EDP parfüm ve EDT parfüm farkı neymiş?

EDP, Fransızca Eau de Perfume kelimelerinin baş harflerine karşılık gelir ve parfümden sonra asıl esansın %20ye kadar olduğu koku çeşididir. EDT'lere oranla daha kalıcıdırlar e bu sebeple de fiyatları biraz daha yüksektir :)

EDT ise Eau de Toilet kelimelerinin baş harflerinde oluşur ve içlerindeki esans yüzdesi 10'dur. Bunlar EDP'lere kıyasla daha hafif kokulardır. EDP'ler biraz daha ağır,gece kullanılabilecek kokularken, EDT'ler daha hafif ve spor kokulardır. Daha az kalıcı oldukları için fiyatları EDP'lerden daha ucuzdur.

Faydalı olmuş olmasını diliyorum bu postun. Elimden geldiğince, bildiğim kadarıyla sizlere EDP parfüm ve EDT parfüm arasındaki farkları anlattım :) Bir sonraki postta görüşmeden önce,,bu postu sevdiğim birkaç EDP parfüm markalarıyla bitireyim :)

Görüşmek üzere :)


Parfüm şişelerinde, EDT, EDP, EDC gibi terimler kullanılmaktadır.

   

Parfüm:
Esans konsantrasyonunun %15-30 arasında değiştiği kokulardır.  Cilt tipine göre ortlama 6 saat boyunca etkilidir. 
EDP - Eau De Parfum:
EDP, Fransızcada "parfüm suyu" anlamına gelir. Esans miktarının % 8-20'ye kadar olduğu koku türüdür.
  • Daha iddialı ve çarpıcı kokular genelde EDP dir.
  • Kış aylarının tercih edilen parfüm türüdür.
  • EDT tür parfümlere göre daha çok kalıcıdır. 
  • EDT tür parfümlere göre daha pahalıdır.
EDT - Eau De Toilette:
EDT, Fransızcada "tuvalet suyu" anlamına gelmektedir. Fransızlar, orta çağda 10 günde bir yıkanmalarından ötürü tuvalet ihtiyaçlarından sonra bu hoş kokulu suyu kullanırlarmış. EDT, günümüzde "en hafif parfüm formu" anlamına gelmektedir. Esans miktarının % 4-10'a kadar olduğu koku tipidir.

   
  • Hafif ve spor kokular genelde bu gruptadır. 
  • Yaz aylarının vazgeçilmez parfüm türüdür.
  • EDP tür parfümlere göre daha az kalıcıdır. 
  • EDP tür parfümlere göre daha ucuzdur. 
EDC - Eau De Cologne:


  
Esans konsantrasyoınu % 3- 5 arası değişen kolonyalardır. Ektisi cilt tipine göre ortlama 2 saat sürmektedir.

2 yorum:



Parfüm alırken sıkça yaptığımız hatalardan bir tanesi,satılan ürünün EDP (Eau de Parfum) veya EDT (Eau de Toilette) oluşuna dikkat etmemektir. Peki EDP ve EDT'nin farkları nelerdir?

Birincisi; ürünün içeriğindeki esans yani parfüm miktarıdır ki bu kullandığınız ürünün kalıcılığını etkileyen önemli bir faktördür. EDP'lerde genel olarak parfüm (esans) miktarı %20'ye yakınken EDT için bu miktar %10 civarındadır ve doğal olarak EDP ürünler daha kalıcıdır.

İkinci fark ise fiyat farkıdır. EDP olan ürünler mutlaka EDT'ye oranla daha pahalıdır.

Bazı marka parfümler aynı modeli hem EDP hem de EDT olarak satışa sunarlar ve aralarında belli bir miktar fiyat farkı olur. Siz ürünü daha ucuza aldığınızı düşünürken belki de karşılaştırdığınız fiyat ürünün EDP fiyatıdır ve sizin aldığınız ürün ise bir EDT'dir. Bu ayrıma dikkat etmenizi tavsiye ederim.



Kokular, içerisindeki ürüne asıl koku veren maddenin (ağaç, çiçek, baharat, vs..) yağları ve aroma veren diğer madde bileşimlerinin yoğunluğuna göre birbirinden farklı türlere ayrılır.


Parfüm kelimesi dilimize tüm koku ürünlerini kasteden bir kelime olarak yerleştiği için, koku türleri arasındaki ayrım göz ardı edilerek hepsine parfüm denilmekte. Halbuki parfüm (perfume) aslında bir koku türüdür ve ürün içeriğindeki öz parfüm yağları konsantresinin yani asıl esansın % 80'e kadar yoğun olduğu ürünü ifade eder. Gerçek parfüm çoğu parfüm firmasında bulunmayıp, olanların ise ancak 15 ml. lik ambalajlar şeklinde ve çok yüksek fiyata sattıkları koku türüdür.

Bu nedenle yaygın olarak EDP ve EDT türleri satılır ve kullanır. Peki nedir bunların anlamları?


*Eau de Parfum yani EDP gerçek parfümden sonra içeriğindeki esans miktarının %20'ye kadar olduğu koku çeşididir. EDT lere göre daha uzun süre kalıcıdır ve kokuları daha baskındır. Fiyatı Edt lere göre daha yüksektir.


*Eau de Toilette yani EDT ise esans miktarının %10'a kadar olduğu koku çeşididir. Hafif ve spor kokular genelde bu gruptadır. EDP ye göre biraz daha az kalıcığı vardır ve yine EDP ye göre daha uygun fiyatlıdır.

Erkeklerde kullanılan ASL yani After Shave Lotion ise %3'ten az esans içerir ve ve traş sonrası losyonun koku verilmiş halidir. Kalıcı değildir ve ASL ile birlikte yine parfüm kullanmak gerekir.


Kokularımızın kalıcılığını arttırmak için mutlaka tenimize sürmeli (giysi üzerine değil) ve kullandığımız ürünün devam ürünleri olan sprey deodorant ve rollonuyla birlikte kullanmamız gerekir. Hatta bazı ürünlerin parfümlü vücut losyonları ve duş jelleri de vardır, bunlarda ASL gibi %3'ten az esans içerir ancak kendi kokusu ile kullanıldığında kalıcılıkta oldukça etkilidir.

bernahan

Yorum Gönder

DİKKAT:Sitemizdeki yazılar tamamen bilgi amaçlı olup oluşabilecek her türlü sağlık/ekonomik/hukuki tüm olumsuz sonuçlardan sitemiz hiç bir sorumluk kabul etmez ve site ziyaretçileri bunları peşinen kabul etmiş sayılır. 
 

Bilgilendirme (UYARI): www.indirimariyorum.com yayınlanan tüm yazılar bilgilendirme amaçlıdır. Yazım yanlışı ve hatalardan dolayı veya oluşabilecek hak kayıplarından dolayı Sitemiz sorumlu değildir. Sağlık konularında yayınladığımız yazılar sadece bilgi amaçlı olup doktorunuza başvurunuz oluşacak sağlık sorunlarından sitemiz sorumluluk kabul etmez.  ayrıca Sitemizde Yayınlanan Haber ve Görsel'ler İlgili Firmalara aittir. Kampanyalar, Çekilişler, Yarışmalar ve Sonuçları için firmaların/markaların internet sitelerine veya irtibat telefonlarına mutlaka başvurunuz.
Bizimle irtibata geçmek için lütfen mail atınız. En kısa sürede dönüş yapılacaktır. Mail GÖNDER
Sitetag Top  blogs